Πληροφορίες

Ένα μικρό καταπράσινο γαλήνιο νησί του Ιονίου, με τους λιγότερους κατοίκους ανάμεσα στα Επτάνησα μετά τους Παξούς, έχει ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα ονόματα παγκοσμίως. Εν πολλοίς χρωστάει τη φήμη της στον πολυμήχανο Οδυσσέα, τον Θιακό βασιλιά των ομηρικών επών, οι περιπέτειες του οποίου στο μακρύ ταξίδι του γυρισμού στην πατρίδα είναι από τις πιο παλιές ιστορίες που συνεχίζουν να λέγονται. 

Η Ιθάκη, όμως, έχει πολλούς ακόμα τρόπους να γοητεύσει τους ταξιδιώτες πέρα από μυθικές ιστορίες. Τοπίο μοναδικό με έντονο ανάγλυφο, προφυλαγμένους όρμους και χερσονήσους που εισχωρούν βαθιά μέσα στη θάλασσα συγκινεί και συναρπάζει. Η πυκνή βλάστηση, με αμέτρητα κυπαρίσσια, πεύκα και ελιές καλύπτει πλαγιές και κοιλάδες φτάνοντας μέχρι την ακροθαλασσιά. Και εκεί τα κρυστάλλινα βαθυγάλανα νερά αποτελούν πρόκληση για βουτιές.

Η μακρά ιστορία του τόπου ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία, όπως διακρίνεται ακόμα και σήμερα στον χώρο και στους κατοίκους. Το νησί κατοικείται ήδη από τη νεολιθική εποχή και σε όλη την έκταση του νησιού υπάρχουν ίχνη των ανθρώπων που έζησαν εκεί όλους αυτούς τους αιώνες. Αναμεσά τους, πιο καθοριστική επιρροή άσκησαν οι Ενετοί διαμορφώνοντας την ιδιαίτερη κουλτούρα των κατοίκων στη μουσική, τη λογοτεχνία, την αρχιτεκτονική και φυσικά τη γαστρονομία. Οι γλωσσικοί ιδιωματισμοί των Θιακών είναι ίσως το πιο ζωντανό στοιχείο αυτή της επιρροής. Σημαντικός σταθμός στην ιστορία του νησιού υπήρξε επίσης ο μεγάλος σεισμός του 1953, που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε όλα τα χωριά του νησιού και ώθησε πολλούς από τους κατοίκους στη μετανάστευση. Στις μέρες μας είναι πολλοί οι Θιακοί που ζουν μόνιμα στην Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και την Αμερική και επισκέπτονται τον τόπο καταγωγής τους τα καλοκαίρια.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Βαθύ, μια μικρή γραφική πόλη στην καρδιά ενός κόλπου που αγκαλιάζει το νησάκι Λαζαρέτο. Τόσο το Βαθύ όσο και τα άλλα χωριά της Ιθάκης γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια ήπια τουριστική ανάπτυξη, που προσελκύει επισκέπτες ενώ σέβεται παράλληλα την ταυτότητα του τόπου, την παράδοση και την κουλτούρα των κατοίκων. Όσο για τους τελευταίους, ξεχωρίζουν για τη ζεστή φιλοξενία που προσφέρουν και την αυθεντικότητα των τρόπων τους.

Πρόσβαση

Πλοία της γραμμής ενώνουν καθημερινά την Ιθάκη με την Κεφαλονιά, με τη Λευκάδα, με την Πάτρα, αλλά και με τον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας.

  • Το Βαθύ και ο Πίσω Αετός συνδέονται όλο το χρόνο με την Πάτρα μέσω Σάμης με το πλοίο της γραμμής .
  • Επίσης ο Πίσω Αετός συνδέεται με Φισκάρδο Κεφαλονιάς, αλλά και με Βασιλική Λευκάδας και με Αστακό με φέρι.
  • Από τις Φρίκες υπάρχουν δρομολόγια όλο τον χρόνο για Φισκάρδο και Βασιλική ή Νυδρί.